ADHD naisilla
ADHD aikuisella naisella on usein väärinymmärretty ja alidiagnosoitu, koska se ilmenee eri tavoin kuin ADHD:n hyperaktiivinen muoto, joka tyypillisesti liitetään nuoriin poikiin. Monilla naisilla ADHD tunnistetaan vasta aikuisiällä, kun työelämän, perheen ja henkilökohtaisen elämän vaatimukset kasaantuvat ylivoimaisiksi.
ADHD naisilla
ADHD-haasteet ovat naisilla usein sisäistettyjä ja vähemmän ulospäin näkyviä, toisin kuin ADHD-miehillä, joilla esiintyy useimmiten ulkoisia ADHD-piirteitä. Naisilla ADHD voi ilmetä mm. hajamielisyytenä, tunteiden myllerryksenä ja ylivoimaisena henkisenä kuormituksena.
Vastuuvapauslauseke: Huomioithan, että ADHD-naisilla.fi:n sisältö on tarkoitettu vain yleisluontoiseksi tiedoksi, eikä se korvaa lääketieteellistä neuvontaa. Lue lisää sivun käyttöehdoista. Artikkeleiden lähteet on listattu artikkeleiden lomassa ja/tai lopussa. Osassa artikkeleista on käytetty tekoälyä apuna tekstin editointiprosessissa. Keskustele aina lääkärin tai muun pätevän terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin teet muutoksia terveyteesi liittyen.
Viime vuosiin saakka ADHD:ta koskevassa keskustelussa on ollut patologisoiva sävy, jonka mukaan ADHD on yksinomaan jotakin negatiivista, joka pitää saada ihmisessä korjattua. ADHD:een liittyy kuitenkin laajasti sekä haasteita että vahvuuksia. Moni ADHD-asiantuntija (esim. Ned Hallowell) on tuonut esiin, kuinka ADHD-piirteillä on sekä positiivisia että negatiivisia puolia.
Ilman diagnoosia ja tukea jääneen ADHD:n negatiiviset vaikutukset voivat kuitenkin ulottua naisilla monille elämänalueille, kuten työhön, opiskeluun, perhe-elämään ja sosiaalisiin suhteisiin.
Etenkin ilman diagnoosia elävät ADHD-naiset saattavat kokea syyllisyyttä ja häpeää ADHD-haasteistaan, mikä voi ajan myötä johtaa muun muassa merkittäviin itsetunto-ongelmiin ja masennukseen.
ADHD:n tunnistaminen naisilla
ADHD:n erityisten piirteiden ja haasteiden ymmärtäminen naisilla on ratkaisevan tärkeää ADHD:n varhaisessa tunnistamisessa, asianmukaisessa diagnoosissa ja tehokkaassa hoidossa. Seuraavaksi käydään tarkemmin läpi sitä, miten ADHD ilmenee naisilla.
Pääasiassa tarkkaamaton ADHD:n muoto
Monilla ADHD-naisilla on ADHD:n pääasiassa tarkkaamaton muoto (inattentive tai combined type englanniksi). Toisin kuin pojilla, joiden hyperaktiiviset ja impulsiiviset käyttäytymismuodot ovat usein ulkoisia ja selkeitä, naisten haasteet voivat olla hiljaisempia ja sisäistetympiä, kuten:
Vaikeutena ylläpitää huomiota tehtävissä.
Helppona häiriintymisenä epäolennaisista ajatuksista tai ympäristön ärsykkeistä.
Organisointivaikeuksina arjen asioissa.
Viivyttelynä eli asioiden lykkäämisenä, joka voi olla merkittävä haaste.
Unohteluna päivittäisissä toimissa, mikä voi johtaa tarpeettomaan stressiin.
Tavaroiden hukkaamisena, esimerkiksi kulloinkin käsillä olevien tehtävien suorittamiseen tarvittavien esineiden.
Vaikka monilla ADHD-naisilla on tarkkaamaton muoto, suurella osalla on myös hyperaktiivisuutta. Tämä ei kuitenkaan aina ilmene samalla tavalla kuin pojilla, vaan esimerkiksi:
Ylitsevuotavana puheliaisuutena.
Negatiivisina ajatuskierteinä. Lue lisää ruminaatiosta täältä.
Jalkojen levottomuutena tai jatkuvana asennon vaihtamisena tuolissa.
Monet aikuiset ADHD-naiset saattavat vaikuttaa ulospäin hajamielisiltä professoreilta – he voivat olla erittäin taitavia jossain asiassa, mutta samalla vaikuttaa hajamielisiltä ja olla omissa ajatuksissaan. Useilla voi esiintyä myös kroonista uupumusta.
ADHD voi tuntua monesta naisesta siltä, että muille helpot asiat (esimerkiksi ajoissa oleminen) ovat itselle vaikeita ja muille vaikeat asiat (esimerkiksi monet luovuutta vaativat tehtävät) ovat itselle helppoja.
Tässä osiossa olemme listanneet erityisesti ADHD:n tuomia haasteita, mutta on tärkeää muistaa, että ADHD:een liittyy myös monia vahvuuksia.
Ilmainen ADHD-testi naisille
Naisten ADHD:een erikoistunut laajasti tunnettu psykoterapeutti Sari Solden on laatinut luettelon ominaisuuksista, jotka usein kuvaavat naisten ADHD:n haasteita. Tee ilmainen naisille suunnattu ADHD-testi täällä.
On kuitenkin tärkeää huomata, ettei epävirallinen testi korvaa ammattimaisen diagnoosin tarpeellisuutta. Jos testin tulokset viittaavat ADHD-diagnoosiin, kannattaa hakeutua ammattilaisen puoleen saadakseen tarkan diagnoosin ja asianmukaista tukea.
Testin tulokset kannattaa ottaa mukaan vastaanotolle muiden muistiinpanojen kanssa, sillä rajatussa vastaanottoajassa ajatukset voivat lähteä harhailemaan, ja voi olla vaikea muistaa ja sanallistaa kaikkia ADHD-haasteita.
ADHD:n monimutkainen luonne naisilla
ADHD-naiset kamppailevat usein ainutlaatuisten haasteiden kanssa, jotka juontavat juurensa yhteiskunnan ja kulttuurin asettamista odotuksista naisille. Alan johtaviin asiantuntijiin kuuluvan Sari Soldenin mukaan monet ADHD-naiset kokevat epäonnistumisen ja riittämättömyyden tunteita pyrkiessään vastaamaan näihin odotuksiin.
Naisten odotetaan edelleen olevan sukupuolensa vuoksi järjestelmällisiä, kykenevän multitaskaukseen ja olevan tunne-elämältään vakaita. Monet naiset päätyvätkin tuntemaan syvää häpeää ja eristäytyneisyyttä yrittäessään peittää vaikeudet, joita heillä ilmenee heidän pyrkiessä saavuttamaan näitä sukupuoleen kulttuurissamme liitettyjä ideaaleja. Tämä vaikutus vahvistuu naisilla etenkin ADHD-diagnoosin viivästyessä.
ADHD-naisten erilaiset vahvuudet
ADHD-naisilla on paljon vahvuuksia, jotka voivat olla isoja voimavaroja työ- ja henkilökohtaisessa elämässä. Nämä vahvuudet voivat auttaa heitä navigoimaan monimutkaisia tilanteita ja tuomaan esiin ainutlaatuisia näkökulmia. On tärkeää, että näitä vahvuuksia tuodaan esiin ja arvostetaan sekä opetellaan välttämään patologisoivaa lähestymistapaa, jossa ADHD:een suhtaudutaan jonakin, joka pitää korjata.
Luovuus auttaa heitä löytämään uusia ratkaisuja ongelmiin, joita muut eivät välttämättä huomaa.
Hyperfokus mahdollistaa syvän uppoutumisen merkityksellisiin tehtäviin.
Empatia on yksi tärkeimmistä vahvuuksista. Monet ADHD-naiset ymmärtävät syvästi toisten tunteita ja pystyvät tukemaan läheisiään, mikä vahvistaa ihmissuhteita ja tuo merkitystä sosiaaliseen elämään.
Sopeutumiskyky tekee ADHD-naisista innovatiivisia ja selviytymiskykyisiä, erityisesti muuttuvissa tilanteissa.
Kun tuomme ADHD:een liittyviä vahvuuksia esiin, voimme auttaa muuttamaan ADHD-naisiin liittyviä negatiivisia asenteita ja edistää vahvuusperustaisen lähestymistavan omaksumista yhteiskunnassa.
Myöhästyneen diagnoosin vaikutukset ADHD-naisille
Soldenin mukaan useat naiset huomaavat ADHD:nsa vasta, kun heidän omat lapsensa saavat diagnoosin tai kun he kohtaavat vakavaa stressiä aikuisiässä. Tässä vaiheessa naiset ovat usein viettäneet vuosia tai vuosikymmeniä tuntien itsensä väärinymmärretyiksi tai ollen aivan turhaan erittäin kriittisiä itseään kohtaan.
Esimerkiksi he saattavat kamppailla ajanhallinnan, rutiinien ylläpitämisen tai tehtävien priorisoinnin kanssa – ongelmien, jotka usein tulkitaan henkilökohtaisiksi puutteiksi ADHD:n sijaan. Lue lisää myöhäisen diagnoosin vaikutuksista täältä.
Klassikoksi muodostuneessa You Mean I'm Not Lazy, Stupid, or Crazy?! -kirjassa korostetaan ADHD:n vaikutusta naisten tunne-elämälle.
Elämä ilman ADHD-diagnoosia johtaa usein kielteisiin sisäistettyihin uskomuksiin, joissa naiset kuvaavat itseään "laiskoiksi" tai "tyhmiksi" sen vuoksi, etteivät he ole pystyneet täyttämään ympäröivän yhteiskunnan odotuksia.
Tämä riittämättömyyden tunne on syvään juurtunut ja voi jatkua pitkälle aikuisuuteen, ilmentyen matalana itsetuntona, masennuksena ja ahdistuksena. Kirja rohkaisee naisia haastamaan nämä leimat. Lue täältä lisää myöhästyneen diagnoosin vaikutuksista ADHD-naisille.
Joanne Steer kuvaa kirjassaan Understanding ADHD in Girls and Women kuinka tyttöjen ADHD-piirteet ovat usein vähemmän häiritseviä luokkahuoneessa, mikä johtaa siihen, ettei ADHD:een puututa poikien kaltaisesti varhaisessa vaiheessa. Ilman varhaista tunnistamista nämä tytöt ja naiset kokevat usein vuosia kestävää hämmennystä, turhautumista ja ulkopuolisuutta pyrkiessään pärjäämään neurotyypillisille ihmisille rakennetussa yhteiskunnassa.
Psykiatri Alok Kanojian mukaan ADHD-naiset arvioidaan usein "huonoiksi naisiksi", koska ADHD tekee heille äitiyteen ja naiseuteen liitetyistä velvollisuuksista vaikeampia.
Naisilta odotetaan edelleen usein kodin pitämistä järjestyksessä, lasten eväiden pakkaamista ja monien muiden juoksevien asioiden hoitamista ilman apua. ADHD:lla on tilastollisesti Kanojian mukaan merkittäviä seurauksia monille naisille, heillä on selvästi suurempi riski joutua mm. perheväkivallan uhriksi, yksinhuoltajiksi ja aviopuolison jättämäksi.
ADHD aikuisella naisella: Syvällisempi katsaus
1.Toiminnanohjauksen haasteet ja aikasokeus
Yksi suurimmista haasteista ADHD-naisilla on toiminnanohjauksen ongelmat, jotka vaikuttavat kykyyn suunnitella, organisoida ja suorittaa tehtäviä. Tämä johtaa usein aikasokeuteen, eli vaikeuteen arvioida tarkasti, kuinka kauan tehtävän suorittaminen kestää. Seurauksena on usein krooninen myöhästely ja kiireen tunne määräaikojen lähestyessä.
Monille ADHD-naisille, jotka tasapainottelevat useiden roolien, kuten työelämän ja perheen, välillä, nämä haasteet tekevät arjesta helposti ylivoimaisen tuntuisen.
Yksi keskeisimmistä toiminnanohjaustaidoista, johon ADHD-ihmisillä liittyy merkittäviä haasteita, on neuropsykologi Russel Barkleyn mukaan itsetuntemuksen rakentuminen.
2. Ongelmat itsesääntelykyvyssä
Kirjassa Rethinking Adult ADHD Russel Ramsay korostaa, että aikuisen ADHD:n keskeinen haaste on itsesääntelykyky, eli kyky muuttaa aikomukset teoiksi. ADHD-ihmiset tietävät yleensä, mitä pitäisi tehdä, mutta kamppailevat tehtävien aloittamisen ja loppuun saattamisen kanssa. Tämä johtaa usein määräajoista myöhästymisiin, keskeneräisiin tehtäviin ja turhautumiseen.
Monet alan asiantuntijat korostavatkin, ettei ADHD:ssa ole kyse siitä, ettei ihminen tiedä mitä hänen pitäisi tehdä, vaan siitä, ettei hän saa itseään tekemään asiaa, jonka hän tietää että hänen tulisi tehdä.
Tämä aivojen dopamiiniaineenvaihdunnasta johtuva ilmiö tulkitaan usein ADHD-ihmisten ympärillä olevien silmissä laiskuudeksi tai saamattomuudeksi. Ilman diagnoosia ADHD-naiset saattavat ajan myötä sisäistää nämä negatiiviset käsitykset itsestään, mikä voi heikentää heidän itsetuntoaan.
Lue myös: Miksi ADHD-ihmiset kaipaavat draamaa?
3. Vastuiden kasautuminen naisille
Dr. Alok Kanojia korostaa, että ADHD-naisten organisointihaasteet korostuvat kulttuuristen odotusten vuoksi. Naisilta odotetaan yhä suurta kognitiivista kuormaa, kuten perheen arjen suunnittelua ja organisointia, vaikka vastuita jaettaisiin kotitaloudessa. Tämä odotus lisää ADHD-naisten kuormitusta ja vaikeuttaa toiminnanohjauksen haasteiden hallintaa.
Esimerkiksi naisten odotetaan:
Pitävän kirjaa ostoslistoista.
Hallinnoivan lasten harrastuskalenteria.
Varmistavan, että kotitalouden tehtävät hoituvat sujuvasti.
Tämä luo ADHD-naisille merkittävän lisätaakan verrattuna ADHD-miehiin.
Joanne Steer tuo esiin, että ADHD-naisten toiminnanohjauksen ongelmia pahentaa "mielen taakka" – näkymätön kuorma, joka syntyy kotitalouden ja perheasioiden hallinnasta ja suunnittelusta. Naisilta odotetaan usein muistavan kaikki perheeseen liittyvät yksityiskohdat: tapaamisten järjestämisestä sosiaalisten velvoitteiden hoitamiseen.
Monille ADHD-naisille tämä mielen taakka on suuri stressin lähde, joka johtaa usein uupumukseen. Steerin mukaan kotitöiden jakaminen ja apuvälineiden, kuten kalenterien ja muistutusten, käyttö voivat merkittävästi vähentää tätä kuormitusta.
4. Tunteiden sääntely
ADHD vaikuttaa laajemmin kuin pelkästään keskittymiskykyyn ja impulsiivisuuteen – se vaikuttaa myös tunteiden säätelyyn. Naiset, joilla on ADHD, kokevat usein tunne-elämän säätelyn vaikeuksia, kuten:
Hylätyksi tulemisen pelko (RSD): Tämä voi tarkoittaa äärimmäistä emotionaalista kipua, joka johtuu koetusta hylkäämisestä tai kritiikistä. Lue lisää aiheesta täältä.
Masennus ja ahdistus: Mm. tunne-elämän haasteet, neurotyypillisessä yhteiskunnassa elämiseen liittyvät sosiaaliset vaikeudet ja ADHD-stigma lisäävät riskiä masennukseen ja ahdistukseen. Ks. myös ADHD ja Sosiaalinen ahdistus.
Häpeä ja eristäytyminen: Monille ADHD-naisille diagnoosin puute lapsuudessa voi johtaa tunteeseen, että on "erilainen" ilman ymmärrystä syistä. Tämä voi aiheuttaa häpeää ja johtaa eristäytymiseen.
Russel Ramsay korostaa, että tunteiden säätely on keskeinen haaste aikuisilla ADHD-naisilla. Tämä voi ilmetä:
Ahdistuksena, masennuksena ja jatkuvana ylivoimaisuuden tunteena.
Voimakkaina tunteellisina reaktioina ja mielialan vaihteluina, kun tunteiden tukahduttaminen ei enää onnistu.
Monet ADHD-naiset "maskavaat" eli peittävät haasteensa, pyrkien näyttämään siltä, että kaikki on hallinnassa. Tämä jatkuva peittely voi kuitenkin johtaa lisääntyneeseen stressiin ja uupumukseen.
Mindfulness- ja CBT-tekniikat ovat osoittautuneet tehokkaiksi apuvälineiksi ADHD-naisille tunteiden säätelyssä. Ne auttavat ottamaan etäisyyttä automaattisista kielteisistä ajatuksista, vähentämään tunteiden voimakkuutta ja parantamaan ihmissuhteita.
Lue myös: ADHD ja ystävyys
5. ADHD ja RSD (Rejection Sensitive Dysphoria)
ADHD-naiset voivat kokea tunteet erittäin voimakkaasti ja olla erityisen herkkiä kritiikille ja hylkäämiselle. Tätä kutsutaan rejection sensitive dysphoriaksi (RSD). RSD voi ilmetä seuraavasti:
Voimakkaat tunnereaktiot koettuun epäonnistumiseen tai hylkäämiseen.
Pysyvät epävarmuuden tai riittämättömyyden tunteet.
Mielialan vaihtelut ja ärtyneisyys.
RSD voi monimutkaistaa ihmissuhteita ja johtaa ADHD-naisten virheelliseen diagnosointiin, kuten ahdistus- tai mielialahäiriödiagnoosiin.
6. ADHD Masking eli Maskaus
Joanne Steer käsittelee kirjassaan sosiaalisia paineita, jotka ajavat ADHD-naisia peittämään oireitaan, erityisesti ammatillisissa ja sosiaalisissa tilanteissa. ADHD-naisilta odotetaan usein etevää tunteiden hallintaa, mikä voi tehdä ADHD:n emotionaalisten ylä- ja alamäkien tunnistamisesta vaikeampaa. Maskaus voi johtaa "kaksoiselämä"-ilmiöön, jossa naiset piilottavat kamppailunsa ympäristöltään
Maskauksen seuraukset voivat olla vakavia, kuten:
Krooninen ahdistus tai masennus: Jatkuva tunteiden tukahduttaminen lisää riskiä näihin tiloihin.
Kaksoiselämän taakka: Tämä tarkoittaa, että nainen yrittää näyttää ympäristölleen, että kaikki on hyvin, vaikka sisäisesti hän kamppailee.
Steer suosittelee, että ADHD-naisille luodaan turvallisia tiloja, joissa he voivat ilmaista tunteensa ja luopua maskauksesta.
7. Hyperfokus
Vaikka ADHD yhdistetään usein tarkkaavaisuuden puutteeseen, ADHD-naisilla esiintyy myös hyperfokusta – intensiivistä keskittymistä yhteen kiinnostuksen kohteeseen tai tehtävään niin, että muu maailma unohtuu. Tämä voi olla erittäin hyödyllistä tietyissä tilanteissa, kuten luovassa työssä tai ongelmanratkaisussa, mutta se voi myös aiheuttaa haasteita, kuten:
Ajantajun menettäminen ja muiden vastuiden laiminlyönti.
Epätasapainoiset toimintamallit, erityisesti työelämässä, kun yksi tehtävä saa kaiken huomion.
Hyperfokus voi siis olla hyödyllinen taito monissa tilanteissa, mutta se voi myös vaikeuttaa ADHD-naisten päivittäisten vastuiden hallintaa.
8. Kiinnostuspohjainen hermosto
ADHD-aikuiset toimivat niin kutsutun kiinnostuspohjaisen hermoston (engl. interest-driven nervous system) kautta, mikä tarkoittaa, että he keskittyvät todennäköisemmin intensiivisesti tehtäviin, joita he pitävät kiinnostavina, sen sijaan että keskittyisivät sellaisiin tehtäviin, joita muut pitävät tärkeinä velvollisuuksina.
Tämä aiheuttaa vaikeuksia suorittaa arkisia, rutiininomaisia tehtäviä, kuten laskujen maksamista tai kotitalouden järjestyksen ylläpitämistä. Vaikka kiinnostuspohjainen hermosto on keskeinen piirre ADHD-aivojen toiminnassa, saatetaan se tulkita virheellisesti laiskuudeksi tai vastuuntunnon puutteeksi.
Kirjassa You Mean I’m Not Lazy, Stupid, or Crazy?! kirjoittajat kuvaavat, kuinka tämä kiinnostuspohjainen järjestelmä johtaa usein jaksoihin, joissa keskitytään mielekkäisiin tehtäviin ja vältellään tylsien tehtävien tekemistä. Tämä kuvio voi johtaa epätasapainoon ADHD-naisten elämässä, jolloin tärkeät mutta arkiset tehtävät lykkääntyvät jatkuvasti, mikä jälleen lisää stressiä ja ahdistusta.
Kirja rohkaisee naisia kehittämään ADHD-aivoille räätälöityjä systeemejä, sen sijaan että yrittäisivät pakottaa itseään neurotyypillisiin rutiineihin. Näitä voivat olla esimerkiksi ajastimien tai ulkoisten muistutusten käyttö.
Joanne Steer puolestaan neuvoo mm. vaihtelemaan mielenkiintoisten ja arkisten tehtävien välillä motivaation ylläpitämiseksi ja käyttämään ulkoista vastuullisuutta, kuten "body-doubling" -metodin hyödyntämistä ystävän tai työkaverin kanssa.
9. Aikomuksen ja toiminnan välinen kuilu
Aikuisten ADHD:ssa keskeinen teema on kuilu sen välillä, mitä tiedetään ja mitä tehdään. Monet ADHD-naiset kokevat tämän jatkuvana kamppailuna muuttaa aikomukset teoiksi. Aikomuksen ja toiminnan välisen kuilun kuromiseen tarvitaan itsesääntelytaitojen opettelua.
Usein naisilla, joilla on ADHD, saattaa olla hyvät aikeet, mutta toteuttaminen kompastuu emotionaalisiin esteisiin, kuten pelkoon epäonnistumisesta tai siihen liittyvään täydellisyyden tavoitteluun. ADHD:n aiheuttama impulsiivisuus ja keskittymiskyvyn haasteet voivat vaikeuttaa tavoitteisiin pääsyä, vaikka niiden saavuttaminen tuntuisikin hyvin tärkeältä.
Tunteiden säätely on avainasemassa aikomuksen ja toiminnan kuilun ylittämisessä.
Kun tunteet, kuten turhautuminen tai ahdistus, valtaavat mielen, on keskeistä osata pysähtyä, tunnistaa tunne ja käyttää itsesäätelytekniikoita, kuten hengitysharjoituksia tai rentoutumismenetelmiä, jotka auttavat rauhoittamaan hermostoa. Tämä luo tilaa selkeydelle ja auttaa siirtymään toimintaan ilman lamaannuttavia tunteita.
Tehtävien tekemiseen liittyvää ylivoimaisuuden ja viivyttelyn tunnetta voi myös pyrkiä vähentämään hyödyntämällä esimerkiksi:
Aikablokkausta – varaamalla tietty aika tehtävän tekemiselle.
Keskittymällä yhteen tehtävään kerrallaan – vältetään monen asian tekemistä yhtä aikaa.
Pilkkomalla tehtäviä pienempiin, hallittavampiin osiin – pienet askeleet tekevät tehtävistä helpompia aloittaa ja saada valmiiksi.
Pienten tehtävien tekeminen alusta loppuun auttaa ADHD-naisia rakentamaan vuosien varrella murentunutta luottamustaan omaan kykyyn saada asioita valmiiksi. Lisäksi positiivinen vahvistaminen, kuten pienten palkintojen, hyödyntäminen voi auttaa saamaan tarvittavaa dopamiinia, joka motivoi etenemään tehtävissä.
10. Prokrastinaatio eli viivyttely
Prokrastinaatio tarkoittaa tehtävien tai päätösten lykkäämistä, vaikka tietäisi, että niiden aloittaminen tai suorittaminen olisi tärkeää.
Yleensä viivyttely ilmenee tärkeiden, mahdollisesti haastavien tai epämiellyttävien tehtävien välttelynä ja helpompien, miellyttävämpien tai vähemmän tärkeiden asioiden tekemisenä prioriteettien sijaan.
Prokrastinaatio voi johtaa stressiin, syyllisyyteen ja ahdistukseen, kun määräajat lähestyvät tai tehtävät kasautuvat.
Esimerkiksi kodin siivoaminen tai ei-kiireellisiin sähköposteihin vastaaminen voi tuoda hetkellistä hyvänolon tunnetta työpäivänä, mutta lopulta tällainen voi viivyttää tärkeämpien tehtävien tekemistä, kuten työprojektin loppuunsaattamista sovitussa aikataulussa tai kokeeseen lukemista.
Kun prokrastinaatio tunnistetaan, ADHD-ihmiset voivat havaita, milloin he käyttävät “kiireistä työtä” (busy work) välttääkseen haastavammilta tuntuvia tehtäviä. Prokrastinaation vähentämiseksi voi olla hyödyllistä:
Priorisointitaitojen opettelu – keskity siihen, mikä on oikeasti tärkeää.
Aikablokkaus – varaa aikaa tehtäville ja sitoudu niihin.
Omien prokrastinaatiotapojen tunnistaminen – tunnista, milloin ja miksi välttelet tehtäviä.
Tunnetaitojen opettelu – opettele säätelemään tunteitasi, jotka estävät toiminnan aloittamisen.
Lue myös:
Russel Ramsay suosittelee aloittamaan pienistä, hallittavista tehtävistä ja palkitsemaan itsensä vaikeiden tehtävien suorittamisesta. Lisäksi hän kannustaa haastamaan ADHD:seen usein liittyvät negatiiviset käsitykset itsestä hyödyntämällä CBT-tekniikoita ja uudelleenkehystämällä negatiivisia ajatuksia.
Nämä tekniikat auttavat kuromaan umpeen aikomuksen ja toiminnan välisen kuilun ja antavat ADHD-ihmisille työkalut, joita he tarvitsevat arjen helpompaan hallintaan.
11. ADHD ja hormonit
Naisten hormonaaliset vaihtelut voivat vaikuttaa merkittävästi ADHD:n ilmenemiseen elämän eri vaiheissa, kuten kuukautiskierron, raskauden ja vaihdevuosien aikana. Erityisesti estrogeenitasot, jotka säätelevät tarkkaavaisuutta ja mielialaa, vaihtelevat ja pahentavat usein ADHD-haasteita silloin, kun ne ovat alhaisemmat.
Estrogeeni ja progesteroni:
Vaihtelevat kuukautiskierron, raskauden ja vaihdevuosien aikana.
Vaikuttavat merkittävästi tunteiden säätelyyn ja voivat pahentaa ADHD-oireita.
Hormonien vaikutuksia ei useinkaan huomioida hoitostrategioissa, jotka perustuvat enimmäkseen miesten, erityisesti esiteini-ikäisten poikien, tutkimuksiin.
Hormonaaliset muutokset ja ADHD-oireet:
Tietyt kuukautiskierron vaiheet, erityisesti estrogeenitason laskiessa, voivat pahentaa masennusta, ahdistusta ja tunne-elämän epävakautta. Lue myös ADHD ja PMS.
Impulsiivinen käytös, kuten riskinotto, ahmiminen tai päihteiden käyttö, voi lisääntyä estrogeenitason ollessa alhainen.
Raskauden aikana estrogeenitasojen nousu voi lieventää ADHD-haasteita ja parantaa keskittymiskykyä.
Näiden hormonaalisten vaihteluiden vuoksi on tärkeää, että ADHD-naiset saavat henkilökohtaista tukea ja hoitoa, joka ottaa huomioon heidän erityistarpeensa eri elämänvaiheissa.
Itsemyötätunto tärkeä taito ADHD-naisille
Soldenin mukaan on tärkeää ymmärtää, että ADHD ei ole henkilökohtainen epäonnistuminen, vaan neuromoninainen tapa olla maailmassa. Kun naiset hyväksyvät ADHD:nsa, he voivat siirtyä sisäistämästään häpeästä vahvuuksiensa hyödyntämiseen.
Kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) on erittäin tehokas käsittelemään ja uudelleenkehystämään negatiivisia ajatusmalleja ja kehittämään käytännön strategioita hallita viivyttelyä, epäjärjestystä ja tunnemyrskyjä. Se auttaa naisia muuttamaan käsitystään itsestään ja rakentamaan itsemyötätuntoa.
Solden ja monet muut naisten ADHD:n tunnetut asiantuntijat korostavat itsemyötätunnon merkitystä ADHD-naisille. Steerin mukaan ADHD-naiset kantavat usein raskasta taakkaa uskoessaan, että heidän on suoriuduttava tehtävistään täydellisesti korvatakseen ADHD:sta johtuvat “puutteensa”. ADHD:n omaksuminen osaksi identiteettiä ja itselleen anteeksiantaminen ovat keskeisiä askeleita siirryttäessä itsearvostelusta itsemyötätuntoon ja voimaantumiseen.
ADHD-naisten tukemisessa paljon parannettavaa
Dr. Alok Kanojia korostaa oikeanlaisen tuen saamisen tärkeyttä erityisesti terapian kautta, jossa naiset voivat käsitellä ADHD-kamppailuihin usein liittyvää sisäistettyä häpeää ja tuomitsemista. Usein ADHD:een liittyvät tunne-elämä- ja ihmissuhdehaasteet eivät ratkea pelkästään lääkityksellä. Monet asiantuntijat muistuttavat, että "pillerit eivät opeta taitoja" ("Pills don’t teach skills").
Kattava lähestymistapa, joka sisältää mahdollisen lääkehoidon lisäksi naisten ADHD:ta tuntevan neurovahvistavan terapian, ihmissuhde- ja tunnetaitojen opettelun sekä yhteiskunnan tarjoamat asianmukaiset tukitoiminnot, on tärkeää ADHD-naisten elämänlaadun parantamiselle.
Yhteiskunnan rooli ADHD-naisten tukemisessa
On tärkeää, että yhteiskunta tunnustaa ja korjaa ADHD-naisten kohtaamat erityishaasteet yhteiskunnassa. Lisäksi tulisi tähdätä myös yhteiskunnan asenteiden muuttamiseen ja empatian lisäämiseen ADHD-naisia kohtaan. Tämä voi tapahtua esimerkiksi parantamalla ja monipuolistamalla koulutusta ja tietoisuutta ADHD:sta terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa, tarjoamalla tukipalveluita ja resursseja ADHD-naisille sekä edistämällä vertaistukiryhmiä ja yhteisöllisyyttä.
Tutkimuksen ja tietoisuuden kiireellinen tarve
Todellisuus on, että suurin osa ADHD-tutkimuksista on edelleen mieskeskeistä, ja tyttöjen ja naisten ainutlaatuiset kokemukset ovat jääneet suurelta osin tutkimatta. Lukemattomat ADHD-naiset elävät tiedonpuutteen vuoksi ilman oikeaa diagnoosia elämää, joka on täynnä haasteita.
Meidän on kiireesti muutettava lähestymistapaamme ADHD:hen. On olennaista tunnistaa diagnoosikriteereissä ja diagnooseista vastaavien keskuudessa, miten ADHD ilmenee eri tavalla tytöillä ja naisilla. Jos emme tee niin, vaarannetaan paitsi ADHD-naisten mielenterveys myös heidän fyysinen terveys. Tutkimusten mukaan diagnosoimaton ADHD lyhentää naisen elinikää keskimäärin 8-13 vuodella.
Lopuksi
ADHD-tietoisuuden lisääminen yhteiskunnassa on tärkeää. Vanhempien, opettajien ja terveydenhuollon ammattilaisten on kouluttauduttava tunnistamaan erilaiset tavat, joilla ADHD ilmenee tytöissä ja naisissa. Sen sijaan, että heidän ongelmansa selitettäisiin persoonallisuuden puutteina tai psykologisina haasteina, on osattava systemaattisesti arvioida ADHD:n mahdollisuutta. Naisille itselleen ymmärrys siitä, kuinka heidän ADHD vaikuttaa mm. heidän tunteisiinsa ja hormonitoimintaansa, on avain haasteiden hallintaan tehokkaasti. Lisäksi on tärkeää, että naisia tuetaan omien vahvuuksien tunnistamisessa.
Usein kysytyt kysymykset: ADHD naisilla
-
ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö) on neurokehityksellinen häiriö, joka vaikuttaa tarkkaavaisuuteen, impulssikontrolliin ja aktiivisuuden säätelyyn. ADHD voi ilmetä eri tavoilla eri henkilöillä, ja naisilla se voi usein jäädä huomaamatta tai väärin diagnosoituksi pitkään.
-
Naisilla ADHD:n oireet voivat ilmetä eri tavoin kuin miehillä. Naiset voivat esimerkiksi piilottaa oireensa tai kokea ne eri tavoin, kuten unohteluna, ahdistuksena tai liiallisena tunnollisuutena. Tämä voi johtaa siihen, että heidän ADHD:nsa jää tunnistamatta tai diagnosoimatta aikaisessa vaiheessa.
-
ADHD:n yleisiä oireita naisilla ovat muun muassa keskittymisvaikeudet, unohtelevaisuus, impulsiivisuus, tunteiden hallinnan haasteet ja vaikeus organisoida tehtäviä. Naiset voivat myös kokea lisääntynyttä stressiä ja ahdistusta ADHD:n vuoksi.
-
ADHD:n hoito naisilla voi sisältää lääkitystä, terapiaa ja elämäntapamuutoksia. Lääkitys voi auttaa keskittymisen ja impulssikontrollin hallinnassa, kun taas terapia voi auttaa negatiivisten ajatusmallien kääntämisessä positiivisemmiksi ja tukea tehokkaiden selviytymisstrategioiden kehittämisessä. ADHD-naisten kannattaa myös tarkastella ruokavaliotaan, liikuntaa ja unta, sillä nämä tekijät voivat merkittävästi vaikuttaa oireiden hallintaan. Myös ADHD-valmennus voi olla hyödyllistä, sillä se auttaa tunnistamaan yksilölliset haasteet ja kehittämään henkilökohtaisia ratkaisuja arjen sujuvuuden parantamiseksi.
Lähteet ja lisää aiheesta
Barkley, Russell A., Ph.D. 2021. Taking Charge of Adult ADHD.
Borg Skoglund, Lotta, M.D., Ph.D. The Emotional Lives of Girls with ADHD. ADDitude Magazine. [YouTube video]. https://www.youtube.com/watch?v=JLR8Ak-AOxo
Borg Skoglund, Lotta, M.D., Ph.D. https://www.borgskoglund.se/en/
Kanojia, Alok, M.D., MPH. How ADHD is Different for Women. [YouTube video]. https://www.youtube.com/watch?v=gaFianJ8x4M&feature=shared
Neuromoninaiset 2024. Opas valmennus- ja ohjaustyötä tekevän ammattilaisen osaamistarpeiden tunnistamiseen, kun asiakkaana on autisti. https://www.theseus.fi/handle/10024/869062?show=full
Otsuka, Tracy 2023. ADHD for Smart Ass Women: How to Fall in Love with Your Neurodivergent Brain
Ramsay, J. Russell, Ph.D. 2019. Rethinking Adult ADHD: Helping Clients Turn Intentions Into Actions.
Solden, Sari, M.S. 2012. Women with Attention Deficit Disorder: Embrace Your Differences and Transform Your Life.